Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka cytrynowo-kakaowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Prosta, bardzo smaczna babka. Dekoracyjna. Nie lubię piec - ale jak mus to mus. Babka na Wielkanoc musi być!

Babka cytrynowo-kakaowa

Składniki:

Babka cytrynowo-kakaowa

 

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ekologicznej
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka bio ekologiczne
  • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • aromat cytrynowy
  • 2 gotowe polewy czekoladowe ( ja użyłam polewy z białek i czarnej czekolady w jednej – tej co trzeba ją wsadzić do gorącej wody by się rozpuściła )
  • kilka łyżek lukru seledynowego ( z cukru pudru , soku z cytryny z barwnikiem spożywczym )
  • drobne dodatki dekoracyjne
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo-kakaowa
Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do smaku . Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest suchy ) Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy.Zagrzać polewy w wodzie by się zrobiły płynne . Polewać ciasto tak by utworzyły się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .Wstawić do lodówki by polewy i lukier zastygły .Ja użyłam do dekoracji złotych perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego .Lukier zrobiłam z ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam mikserem . Z tej porcji wychodzi mała babka .