SUPERPRZEPIS

Babka cytrynowo- kawowa

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Babka cytrynowo- kawowa

Pyszna babka z kisielkiem cytrynowym i z dodatkiem kawy rozpuszczalnej..idealnie pasuje do kawki na spotkanie z przyjaciółkami..polecam.

Składniki:

Babka cytrynowo- kawowa

 

  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżeczek wody

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo- kawowa
Margarynę roztopić i odstawić do ostudzenia.Żółtka ubić z cukrem i powoli dodać ostudzone masło.Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kisiel dodać do utartych żółtek.Białka ubić na sztywną pianę i dodac do masy.. 2/3 części ciasta wyłożyć do wysmarowanej formy , a reszty części ciasta dodać esencję kawową [ kawę rozpuszoną w 5 łyzeczkach gorącej wody i ostudzoną] , wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Lekko wymieszać widelcem[ powstaną potem wzorki] i piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Tagi:

jajko kawa jajka