MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Babka cytrynowo-mietowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Orzeźwiająca babka z sokiem, skórką cytryny i miętą! Idealna nie tylko na święta. Sprawdzi się też w muffinkowej formie :)

Babka cytrynowo-mietowa

Składniki:

Babka cytrynowo-mietowa

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo-mietowa
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Mąkę pszenną przesiewamy, następnie łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Do utartego masła dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie mąkę – również stopniowo. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy pianę, skórkę, sok z cytryny, drobno posiekane listki mięty - i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w temperaturze 180stopni około 45 minut. Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy sok i mieszamy. Polewamy ostudzoną babeczkę :)

Tagi:

jajko jajka