czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Babka cytrynowo serowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Babka jest nieco wilgotna, bardzo miękka i ma wspaniały cytrynowy aromat...

Babka cytrynowo serowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka cytrynowo serowa

 

  • 25 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 20 dag cukru,
  • 30 dag waniliowego serka homogenizowanego,
  • 3 jajka,
  • kisiel cytrynowy,
  • cukier waniliowy,
  • 3 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo serowa
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać zimną, stopioną margarynę. Następnie dodawać po łyżce przesianej mąki zmieszanej z sypkim kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać serek homogenizowany oraz cukier waniliowy, aromat i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę do babki. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Przestudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Babka cytrynowo serowa
babkę pieczemy ok. 50minut w temp. 180st

Tagi:

jajko jajka