piotr.frysiak

piotr.frysiak

Kucharz
[Przepisów: 7]

Babka czarno-biała

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna babka kakaowa, łatwa do przygotowania. Polecam

Babka czarno-biała

Składniki:

Babka czarno-biała

 

  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 40 dag cukru
  • 5 jaj
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Babka czarno-biała
Masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, roztopiony tłuszcz i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z resztą składników. Masę podzielić na połowę i do jednej z części dodać przesiane kakao a następnie wymieszać. Na spód wylać najpierw ciemną masę a następnie jasną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez jedną godzinę.
SMACZNEGO