PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Babka domowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna domowa babka, nie tylko na Wielkanoc.

Babka domowa

Składniki:

Babka domowa

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 250 g masła
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany (18% tłuszczu)
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki mąki
  • 10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
  • Dekoracja:
  • 1 Polewa gotowa biała Dr. Oetkera
  • trochę wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Babka domowa
Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać aromat, żółtka, śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać rodzynki obtoczone w mące. Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, nałożyć ciasto. Piec 60-70 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Wystudzoną babkę oblać białą polewą i posypać wiórkami czekoladowymi.