Miśka

Miśka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Babka domowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Nie da się ocenić jej smaku...

Babka domowa

Składniki:

Babka domowa

 

  • Składniki na ciasto:
  • mąki, 350g cukru, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, ¾ szkl. mleka lub śmietany, 1 ½ łyżki
  • Składniki na lukier:
  • 6 łyżek cukru pudru, 1 białko, 5-6 kropli aromatu waniliowego, tłuszcz do wysmarowania formy.

 

Sposób przygotowania:

Babka domowa
Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Formę w kształcie baby wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Masę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180stopni przez około 80-90 minut. Utrzeć cukier puder z białkiem i aromatem, aby przygotować lukier. Udekorować nim wystudzoną babkę.