misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Babka drozdzowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tradycyjna babka wielkanocna smakuje o każdej porze roku.

Babka drozdzowa

Składniki:

Babka drozdzowa

 

  • 0,5 kg mąki
  • 12 dkg cukru pudru
  • ok. pół szklanki mleka
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg drożdzy
  • 5 żółtek
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

 

  • Na lukier
  • szklanka cukru pudru
  • sok z pół cytryny

Sposób przygotowania:

Babka drozdzowa
Drożdze rozcieramy z łyżką ciepłego mleka i łyżką cukru i wlewamy do dołeczka zrobionego w misce z mąką.Masło roztapiamy , rodzynki zaparzamy wrzącą wodą i osączamy.
Kiedy rozczyn podrośnie wbijamy żółtka , dodajemy cukier i sól i wyrabiamy ciasto.Na końcu dodajemy letnie masło , wyrabiamy i rodzynki.Przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. W tym czasie natłuszczamy formę i wysypujemy mąką.Wkładamy do niej ciasto na 3/4 wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 190*C i wkładamy ciasto na ok. 50 minut.
Następnie ucieramy cukier z sokiem z cytryny na gładką , lśniącą masę i polewamy wystudzoną babkę . Dekorujemy.