gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Babka drożdżowa 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babka drożdżowa jest łatwym deserem.

Babka drożdżowa 6

Składniki:

Babka drożdżowa 6

 

  • 7 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 dag mąki
  • 10 żółtek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie lukru
  • 20 dag rodzynek
  • 1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa 6
25 dag mąki sparz wrzącym mlekiem i rozetrzyj, aby nie pozostały grudki. Schłodź. Następnie dodaj drożdże i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto urosło. W tym czasie żółtka ubij z cukrem na puszystą masę i dodaj ją do ciasta z drożdży. Wyrób ciasto. Dodaj rodzynki, rum i roztopione masło. Ciasto wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę. Piecz ok 50 min. Upieczoną babkę posmaruj lukrem.