anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Babka drożdżowa codzienna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczna babka nieco inna w smaku od tradycyjnej babki drożdżowej, bo z ciasta zaparzanego. Wilgotna i długo świeża, świetnie smakuje do filiżanki kawy czy kubka kakao.

Babka drożdżowa codzienna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka drożdżowa codzienna

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa codzienna
Do małej miseczki wkładam drożdże i 1 łyżeczkę cukru, następnie dwie łyżki ciepłego mleka i jedna łyżkę mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Połowę mąki przekładam do miski. Gotuję mleko i wrzącym zalewam mąkę, bardzo starannie mieszam, aby nie powstały grudki. Odstawiam do wystygnięcia. Ja zrobiłam to robotem, ale można też zrobić mikserem lub ręcznie mieszając drewnianą łyżką.Wyrośnięte drożdże łączę z zaparzoną wcześniej mąką i dokładnie mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia. Po tym czasie dodaję jajka, cukier i bardzo starannie wyrabiam dodając partiami pozostałą mąkę. Pod koniec wlewam roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiam długo i starannie. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładam je do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki na babkę. Znów odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Wstawiam do do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia, następnie wyjmuję na kratkę kuchenną.
Babka drożdżowa codzienna
Babkę podajemy posypaną odrobiną cukru pudru.