szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami śliwowymi.

Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami

 

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe. Do mleka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20 minut). Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, następnie wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięte drożdże i olej. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy je na ok 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy powidłami wymieszanymi z cynamonem. Całość zwijamy w rulon i przekładamy do przygotowanej tortownicy (o średnicy 22 cm). Z wierzchu robimy kilka nacięć ciasta, a następnie smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami
Wyrobione ciasto drożdżowe odkładamy do wyrośnięcia
Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na jeden placek
Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami
Smarujemy powidłami wymieszanymi z cynamonem
Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami
Przekładamy do tortownicy i nacinamy z wierzchu