Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Babka drożdżowa z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto na tę babkę wymaga długiego wyrabiania przez co staje się ono twarde, ale po dość długim okresie wyrastania staje się ono lekkie i puszyste niczym biszkopt.

Babka drożdżowa z jagodami

Składniki:

Babka drożdżowa z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z jagodami
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru a kiedy się rozpuszczą dodaj letnie mleko i łyżkę mąki, tak przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wlej żółtka i ubij je wraz z pozostałym cukrem na gładki kogel-mogel.

Kiedy masa zbieleje dodaj do niej zaczyn drożdżowy, cukier wanilinowy oraz wcześniej ogrzaną mąkę, całość dokładnie wymieszaj.

Gotowe ciasto wyrabiaj dłońmi w misce przez 25 minut po czym zalej je ciepłym masłem i ponownie wyrabiaj aż do momentu kiedy ciasto wchłonie cały tłuszcz.

Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość kilkunastu milimetrów po czym posyp je jagodami i zawiń w formę rolady, całość przełóż do długiej keksówki i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. wyrośniętą babkę piecz 35 minut w 170stop.

Tagi:

ciasta babki