anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Babka drożdżowa zaparzana

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To nie jest najłatwiejszy sposób na babkę drożdżową, to nie jest przepis dla początkujących. Jeśli jednak mamy już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, to warto ją upiec. Gwarantuję zachwycicie się jej smakiem.

Babka drożdżowa zaparzana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka drożdżowa zaparzana

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa zaparzana
Z drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek ciepłego mleka i odrobimy mąki robię zaczyn. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Połowę mąki przekładam do miski. Mleko gotuję i wrzące wlewam do miski z mąką, bardzo starannie mieszam, aby nie powstały grudki. Ja to zrobiłam w robocie, ale równie dobrze można to zrobić mikserem lub ręcznie. Odstawiam do wystygnięcia. Wyrośnięty zaczyn łączę z przestudzoną, zaparzoną mąką i dokładnie mieszam. Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do podrośnięcia. Dodaję jajka, cukier i bardzo dokładnie wyrabiam partiami dodając pozostałą mąkę. Na koniec dodaję roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Dalej wyrabiam długo i starannie. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i wyrabiam jeszcze przez chwilę. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładam do dwóch wysmarowanych i wysypanych mąką foremek z kominkiem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Następnie wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone babki wykładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia, a następnie posypuję cukrem pudrem.
Babka drożdżowa zaparzana
Upieczoną babkę wykładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia, a następnie posypuję cukrem pudrem.