bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Babka drożdżowo-makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Zamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna.

Babka drożdżowo-makowa

Składniki:

Babka drożdżowo-makowa

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowo-makowa
Drożdże rozcieramy ze śmietaną, odstawiamy na 10 minut. 

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże ze śmietaną oraz pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. 

Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów.