kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Babka dwukolorowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto ma tendencję do szybkiego znikania :) prosta i bardzo smaczna babka,

Babka dwukolorowa. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka dwukolorowa.

  • 1 szkl. cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 czubaty kubek mąki
  • 3 jaja ( żółtka osobno i białka osobno )
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 1.5 łyżki kakao lub czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego ( niekoniecznie )
  • polewa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka dwukolorowa.

Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę ( mikserem elektrycznym ok 5-8 min ). Jak już ją otrzymasz dodawaj stopniowo po żółtku ( następne ląduje w misce jak poprzednie dobrze rozmieszasz ). Mąkę połącz z proszkiem. Wsypuj na zmianę mąkę z mlekiem aż do wykorzystania obu składników. Białka trzep na sztywną pianę. Teraz za pomocą łyżki ( nie miksera ) wymieszaj z resztą ciasta. Odstaw ciasto na 10 min. Po tym czasie odmierz i przełóż 8 łyżek ciasta do drugiej miski i wsyp kakao lub czekoladę ( do mniejszej ilości ciasta ). Wlej białe ciasto 1/3 do foremki, teraz 1/2 ciasta,znów białe ciasto, całe brązowe i całe białe. Teraz wsadź trzonek od łyżki i dookoła zamieszaj delikatnie kilka razy ciasto. Wstaw do nagrzanego prodiża i piecz ok 50min Jak ciasto przestygnie polej go polewą ( ja użyłam gotowca truskawka&jogurt)

Redakcja poleca: