Babka dwukolorowa.

Babki « poprzedni | następny »
kasperki2 - Przepis na: Babka dwukolorowa. offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 255
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Babka dwukolorowa.
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

ciasto ma tendencję do szybkiego znikania :) prosta i bardzo smaczna babka,


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Babka dwukolorowa. - SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 czubaty kubek mąki
  • 3 jaja ( żółtka osobno i białka osobno )
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 1.5 łyżki kakao lub czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego ( niekoniecznie )
  • polewa do dekoracji

Babka dwukolorowa. - PRZYGOTOWANIE:

Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę ( mikserem elektrycznym ok 5-8 min ). Jak już ją otrzymasz dodawaj stopniowo po żółtku ( następne ląduje w misce jak poprzednie dobrze rozmieszasz ). Mąkę połącz z proszkiem. Wsypuj na zmianę mąkę z mlekiem aż do wykorzystania obu składników. Białka trzep na sztywną pianę. Teraz za pomocą łyżki ( nie miksera ) wymieszaj z resztą ciasta. Odstaw ciasto na 10 min. Po tym czasie odmierz i przełóż 8 łyżek ciasta do drugiej miski i wsyp kakao lub czekoladę ( do mniejszej ilości ciasta ). Wlej białe ciasto 1/3 do foremki, teraz 1/2 ciasta,znów białe ciasto, całe brązowe i całe białe. Teraz wsadź trzonek od łyżki i dookoła zamieszaj delikatnie kilka razy ciasto. Wstaw do nagrzanego prodiża i piecz ok 50min Jak ciasto przestygnie polej go polewą ( ja użyłam gotowca truskawka&jogurt)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka dwukolorowa.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka piernikowa Babka biszkoptowa Babka z malinami Eli
Jogurtowa babka z jeżynami Babka z kokosem Babka kokosowa z nutą kakaową
 Babka wielkanocna Babka czekoladowa wg Zub3r'a Babka ze śliwkami
Drożdżowa babka bez jajek Ciasto z bakaliami Babka z nutą mango i wanilii

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane