Babka dwukolorowa.

Babki « poprzedni | następny »
kasperki2 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 255
zdjęcia: 1 z 5
Babka dwukolorowa.
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

ciasto ma tendencję do szybkiego znikania :) prosta i bardzo smaczna babka,


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Babka dwukolorowa. - SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 czubaty kubek mąki
  • 3 jaja ( żółtka osobno i białka osobno )
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 1.5 łyżki kakao lub czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego ( niekoniecznie )
  • polewa do dekoracji

Babka dwukolorowa. - PRZYGOTOWANIE:

Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę ( mikserem elektrycznym ok 5-8 min ). Jak już ją otrzymasz dodawaj stopniowo po żółtku ( następne ląduje w misce jak poprzednie dobrze rozmieszasz ). Mąkę połącz z proszkiem. Wsypuj na zmianę mąkę z mlekiem aż do wykorzystania obu składników. Białka trzep na sztywną pianę. Teraz za pomocą łyżki ( nie miksera ) wymieszaj z resztą ciasta. Odstaw ciasto na 10 min. Po tym czasie odmierz i przełóż 8 łyżek ciasta do drugiej miski i wsyp kakao lub czekoladę ( do mniejszej ilości ciasta ). Wlej białe ciasto 1/3 do foremki, teraz 1/2 ciasta,znów białe ciasto, całe brązowe i całe białe. Teraz wsadź trzonek od łyżki i dookoła zamieszaj delikatnie kilka razy ciasto. Wstaw do nagrzanego prodiża i piecz ok 50min Jak ciasto przestygnie polej go polewą ( ja użyłam gotowca truskawka&jogurt)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka dwukolorowa.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady Babka dyniowa z polewą czekoladową Babka herbaciana
Babka z dodatkiem dyni Babka piernikowa Babka biszkoptowa
Babka z malinami Eli Jogurtowa babka z jeżynami Babka z kokosem
Babka kokosowa z nutą kakaową  Babka wielkanocna Babka czekoladowa wg Zub3r'a

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane