superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Babka dwukolorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez pysznej domowej babki. Dwukolorowa babka to kolejna propozycja.

Babka dwukolorowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka dwukolorowa

 

Sposób przygotowania:

Babka dwukolorowa
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki.

Jajka ucieramy z cukrem. W trakcie miksowania powoli wlewamy olej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy stopniowo do masy jajecznej.

1/3 ciasta przekładamy do osobnej miski i mieszamy szpatułką z kakao.

Do przygotowanej wcześniej formy wlewamy jasną część ciasta, zostawiając około połowę. Na to dajemy ciemną część ciasta i pozostałą jasną. Widelcem mieszamy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 i pieczemy około 60 minut.

Po upieczeniu wykładamy do wystudzenia i polewamy czekoladą oraz dekorujemy skórką pomarańczową.
Babka dwukolorowa