mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

babka dyniowa Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasta na dwie formy o wymiarach 36x12cm

babka dyniowa Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

babka dyniowa Mariel

 

 

Sposób przygotowania:

babka dyniowa Mariel
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dynię obrać ze skórki , oczyścić z pestek , pokroić w kostkę .Wrzucić do rondla dodać szklankę cukru , cynamon, gałkę muszkatołową i sól.Smażyć do momentu aż z dyni zrobi się papka . Zestawić z ognia pozostawić do wystygnięcia. Rodzynki sparzyć gorącą wodą , potrzymać w wrzątku z 15 minut odcedzić.Orzech drobno posiekać. Wystygłą dynię dodatkowo proponuje zmiksować i kolejno dodajemy do niej jajka , cukier, mąkę , sodę , olej , wodę , miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy , rodzynki , orzechy i garść pestek dyni, dokładnie mieszamy. Formy na ciasto wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wylewamy do dwóch form i pieczemy godzinę , przed wyjęciem patyczkiem sprawdzić czy jest upieczone.
babka dyniowa Mariel
oczyszczoną dynię podsmażyć z przyprawami
babka dyniowa Mariel
do dyni dodajemy kolejno pozostałe składniki i miksujemy
babka dyniowa Mariel
na koniec orzechy, rodzynki i pestki dyni
babka dyniowa Mariel
ciasto wlewamy do dwóch form wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką