Babka gotowana

misia53 - Przepis na: Babka gotowana offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babka gotowana
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 12

Do tej babki musi być specjalna foremka


trudność: łatwe
czas:

Babka gotowana - SKŁADNIKI:

Babka gotowana - PRZYGOTOWANIE:

Utrzeć cukier z tłuszczem dodając po jednym jajku.Następnie dodawać po trochę jednej mąki i drugiej zmieszanej z proszkiem do pieczenia i dobrze utrzeć na pulchną masę. Gotować 1 godz. 20 min.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka gotowana (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-03-27 07:30
Forma przypomina zamykaną donicę?Jeśli tak to pamiętam taki przepis z lat szkolnych.Mama mojej bratowej chyba taką robiła, była przepyszna.Przepis chyba jeszcze mam,muszę porównać składniki i poszukać takiej formy.
Skomentuj
Oceń:
0
Paola

Paola
offline

2009-10-20 19:15
Misiu, foremkę mam, jeszcze od Mamy. Stała nieużywana. Już Jej (mojej Mamy) nie zapytam o proporcje składników ...
Prosiłabym o dokładne proporcje "szklankowe" (na ile gram mierzysz szklanki). Chciałabym mojej rodzinie pokazać jeden ze smaków mojego dzieciństwa ;)
Aha, te 1 godz. 20 min. to : od wstawienia foremki do zimnej wody ?
Jak to ustawić do pyrkotania, w sporym garnku, na ceramicznej płycie elektrycznej ? 0,5, 1, 1,5, 2 ?
Dzięki za przypomnienie przepisu i foremki ;)
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-10-20 20:21
Paola napisał(a):

Misiu, foremkę mam, jeszcze od Mamy. Stała nieużywana. Już Jej (mojej Mamy) nie zapytam o proporcje składników ...
Prosiłabym o dokładne proporcje "szklankowe" (na ile gram mierzysz szklanki). Chciałabym mojej rodzinie pokazać jeden ze smaków mojego dzieciństwa ;)
Aha, te 1 godz. 20 min. to : od wstawienia foremki do zimnej wody ?
Jak to ustawić do pyrkotania, w sporym garnku, na ceramicznej płycie elektrycznej ? 0,5, 1, 1,5, 2 ?
Dzięki za przypomnienie przepisu i foremki ;)

Droga Paolo.
Rzeczywiście to są stare czasy jak widać po foremce również od mojej mamy. Czas liczy się od zagotowania ale ja jeszcze sprawdzam patyczkiem. Jutro postaram się ustalić proporcje wagowo i odpiszę Ci. A zdjęcia są na moim forum dla zainteresowanych.
Skomentuj
Oceń:
0
Paola

Paola
offline

2009-10-20 22:09
Dzięki ! Będę naprawdę wdzięczna. Obejrzałam fotki, taką babkę pamiętam z dawnych czasów ;)
Moja foremka jest z zapinkami przy pokrywce i kominkiem w środku.
Misiu, proszę jeszcze o informacje odnośnie temperatury płyty lub gazu - dane mogą być orientacyjne, czy po zagotowaniu te 1 godz. 20 min. ma być na małym, średnim, czy dużym ogniu. Jakoś to sobie dopasuję, byle właściwe proporcje ciasta "złapać" ;)
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-10-20 22:25
Paola napisał(a):

Dzięki ! Będę naprawdę wdzięczna. Obejrzałam fotki, taką babkę pamiętam z dawnych czasów ;)
Moja foremka jest z zapinkami przy pokrywce i kominkiem w środku.
Misiu, proszę jeszcze o informacje odnośnie temperatury płyty lub gazu - dane mogą być orientacyjne, czy po zagotowaniu te 1 godz. 20 min. ma być na małym, średnim, czy dużym ogniu. Jakoś to sobie dopasuję, byle właściwe proporcje ciasta "złapać" ;)

Ja Ci jutro odważę ale powiedz czemu sobie komplikujesz ..zycie kiedy kiedyś bez odważania to piekli a szklanka ma poj. 250ml. i wszystko masz po szklance czyli ta sama objętość tylko ja jeszczdaję cukier waniliowy , widzę ,że w przepisie nie podałam .Może być jakiś zapach.
Co do płyty to nie wiem ,,bo ja mam gaz.
Gotuję tak na średnim gazie żeby jednak była odpowiednia ilość pary ,o wody wlewamy do połowy foremki. To w trakcie gotowania ustalisz bo jak dasz za dużą temp. to będzie się foremka kiwać , podskakiwać. To tyle na razie>
Skomentuj
Oceń:
0
Paola

Paola
offline

2009-10-21 07:58
Masz rację Misiu ;)
Życie trzeba sobie upraszczać, nie utrudniać.
Szukałam tych foremek w Internecie i znalazłam w dwóch rozmiarach, wygląda na to, że mam tę mniejszą : średnica dołu 13 cm, góry 16,5 cm, wysokość 12,5 cm.
Na jaką foremkę są te proporcje ? Zmieści się w mojej, jak zacznie rosnąć ?
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-10-21 09:41
Paola napisał(a):

Masz rację Misiu ;)
Życie trzeba sobie upraszczać, nie utrudniać.
Szukałam tych foremek w Internecie i znalazłam w dwóch rozmiarach, wygląda na to, że mam tę mniejszą : średnica dołu 13 cm, góry 16,5 cm, wysokość 12,5 cm.
Na jaką foremkę są te proporcje ? Zmieści się w mojej, jak zacznie rosnąć ?

Moja forma ma wymiary - 13 cm x 17,5 cm x 14 cm więc jakby ciut większa . Ja po prostu ujęłabym ze szklanki po łyżce cukru , mąki , lyżeczkę margaryny i to wszystko. Jajka też nie muszą być wielkie , najlepiej "M"-ki i uda się napewno! Trzymam kciuki!
Skomentuj
Oceń:
0
Doro

Doro
offline

2009-10-24 18:45
Ale sliczna ta babka, tez bym taka zjadla.....objecaj ze jak przyjade do Polski to ugotujesz taka:))))
Skomentuj
Oceń:
0
Paola

Paola
offline

2009-11-02 16:53
Babka zrobiona! Przepis na 5 :)
Zmniejszyłam ilości sypkich składników, jak proponowałaś - wyszła puszysta i tak ładnie rumiana po bokach. Gotowałam ją w wodzie trochę dłużej, niż w przepisie, bo na płycie ceramicznej, nie na gazie, i dolałam potem trochę gorącej wody, jak zaczęło jej ubywać w garnku. Babka pyszna ! A foremka wreszcie wypróbowana. Dzięki, Misiu, za przepis :)
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-11-02 17:54
Paola napisał(a):

Babka zrobiona! Przepis na 5 :)
Zmniejszyłam ilości sypkich składników, jak proponowałaś - wyszła puszysta i tak ładnie rumiana po bokach. Gotowałam ją w wodzie trochę dłużej, niż w przepisie, bo na płycie ceramicznej, nie na gazie, i dolałam potem trochę gorącej wody, jak zaczęło jej ubywać w garnku. Babka pyszna ! A foremka wreszcie wypróbowana. Dzięki, Misiu, za przepis :)

Bardzo się cieszę ,że Ci się udała!!!
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-10-20 22:02
Zjadlabym taka "babe" foremki nie mam,moze gdzies znajde???
Skomentuj
Oceń:
0
karolina1982

karolina1982
offline

2010-03-25 10:21
iwi69 napisał(a):

Zjadlabym taka "babe" foremki nie mam,moze gdzies znajde???

ja kupiłam foremkę na www.topjolex.pl - tam mają dwie wielkości i było najtaniej jak porównywałam. A razem z foremką przysłano mi przepis i było pyszne..... :):):):) mniam!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-04-25 19:44
Jest! Ugotowałam babkę na Wielkanoc.Pyszna i wyrośnięta.Zdjęcia pokazałam na forum do przepisu.Polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Ciasto dwa kolory Babka w skorupce Najlepsza babka cytrynowa
Super baba black&white  Babka majonezowa z karmelową polewą  Babka piwna z lukrem
Babka górnicza z dżemem Babka cytrynowa z suszonymi jabłkami Kolorowa babka przekładana
Babka bananowa z malinami Babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką Babka na oranżadzie z wiśniami z kompotu

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane