Marah

Marah

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Babka gotowana

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Przepis na babkę gotowaną mojej babci :)

Babka gotowana

Składniki:

Babka gotowana

 

  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag mąki wrocławskiej lub poznańskiej
  • 1 kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy lub cytrynowy
  • 1-2 opakowania polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Babka gotowana
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 jajku dalej mieszając. Dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszać do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Na koniec dodać olejek migdałowy lub cytrynowy i wymieszać. Specjalną blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do blaszki, zamknąć przykrywkę i wstawić do garnka do gotującej się wody. Gotować godzinę. Należy dobrze obciążyć foremkę, aby ta nie "skakała" podczas gotowania. W czasie gotowania dolewać wody - cała foremka powinna być zanurzona. Po ugotowaniu ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Oblać polewą czekoladową.