lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka gotowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jak co roku na Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochają i uwielbiają moje smakołyki.

Babka gotowana  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka gotowana

Składniki:

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Babka gotowana

Wykonanie:

Utarłam mikserem masło miękkie z cukrem i cukrem waniliowym, dodawałam po 1 żółtku nadal ucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczyptą soli.

Przesiałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i ubitych białek i soku z cytryny, aż do ostatniego składnika.

Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu, aż forma poczuła stabilność).

Gotowałam jakieś 90 minut woda leciutko pyrkotała cały czas. Po ugotowaniu wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Nożem leciutko podważyłam i i pomogłam sobie wyjąć nożem babeczkę.

Rozpuściłam czekoladę z mlekiem w rondelku polałam babeczkę i posypałam zmielonymi orzechami laskowymi.

Wyszła pyszna babeczka.

Babka gotowana 2017
Utarłam mikserem masło miękkie z cukrem i cukrem waniliowym.
Babka gotowana 2017
Dodawałam po 1 żółtku nadal ucierałam mikserem.
Babka gotowana 2017
Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę.
Babka gotowana 2017
Rozpuściłam czekoladę z mlekiem w rondelku polałam babeczkę.

Tagi:

babka ciasto