szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka herbaciana w świątecznej odsłonie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna babka herbaciana w świątecznym wydaniu.

Babka herbaciana w świątecznej odsłonie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka herbaciana w świątecznej odsłonie

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 żółtka jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • 2 saszetki herbaty teekanne Winter Time
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 kostki czekolady gorzkiej
  • cukrowe perełki

Sposób przygotowania:

Babka herbaciana w świątecznej odsłonie
Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do foremki i po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudem i smarujemy nim ostudzoną babkę. Dekorujemy roztopioną czekoladą i perełkami cukrowymi.
Babka herbaciana w świątecznej odsłonie
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka
Babka herbaciana w świątecznej odsłonie
Dodajemy mąkę i herbatę i dalej miksujemy
Babka herbaciana w świątecznej odsłonie
Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiego ciasta
Babka herbaciana w świątecznej odsłonie
Ciasto przekłądamy do foremki i posypujemy migdałami