Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią- nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Każdemu będzie smakować.

Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią

Ciasto

  • 2 torebki herbaty czarnej,
  • 200ml wrzącej wody,
  • 40g rodzynek,
  • 40g suszonych wiśni,
  • 1 kieliszek rumu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100g masła,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 250g mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Dodatkowo

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1,5 łyżki wody przegotowanej,
  • kilka kropli czerwonego barwnika,
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią
1. Herbatę zalać wrzątkiem i odstawiać na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem wymieszać i zalać rumem. Odstawiać na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączyć z rumu i obtoczyć w 2 łyżkach mąki.

2. Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodawać zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodać rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.

4. Cukier puder utrzeć z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polać babkę. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. 
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią
Babka szybka i łatwa do przygotowania. Idealna do kawy.

Tagi:

ciasta babki