Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wilgotna, aromatyczna, wyjątkowo. To moja ulubiona babka i lubię do niej wracać. Tym razem dodałam suszoną żurawinę rodzynki.

Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami

 

  • mąka pszenna - 500g,
  • masło miękkie - 160g,
  • cukier - 200g,
  • żółtka - 4,
  • soda - 2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • starta skórka z cytryny - łyżka,
  • szczypta soli,
  • mocna herbata - 2 szklanki,
  • rodzynki - 100g,
  • żurawina suszona - 100g,
  • tłuszcz i mąka do formy na wieniec.

Sposób przygotowania:

Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami
Rodzynki oraz żurawinę przepłukać. Herbatę (2-3 saszetki) wrzucić do rondelka, dodać rodzynki i żurawinę zalać wrzącą wodą, . Gotować przez 3-5 minut. Osączyć bakalie. Powstały napar odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Miksując dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do ciasta stopniowo dodawać ostudzoną herbatę i miksować na niskich obrotach. Dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać łyżką. Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec przez 50 minut w 180 stopniach. Przez 5 minut zostawić ciasto w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Wyjąć formę z piekarnika i ostudzić. Ciasto z formy wyjmujemy po wystudzeniu. Nie zdążyłam zrobić babki w przekroju, szybko znikła :)
Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami
Herbatę (2-3 saszetki) wrzucić do rondelka, dodać rodzynki i żurawinę zalać wrzącą wodą
Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami
Żółtka oddzielić od białek, zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny, mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą
Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami
Masło utrzeć z cukrem. Miksując dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do ciasta stopniowo dodawać ostudzoną herbatę i miksować na niskich obrotach. Dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać łyżką.
Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami
Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec przez 50 minut w 180 stopniach.