zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Babka jabłkowo - żurawinowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

pyszna, wilgotna babka czyli tak jak lubię

Babka jabłkowo - żurawinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka jabłkowo - żurawinowa

 

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 jajek ( rozmiar M )
  • 2,5 szk mąki tortowej + 2 łyżki do obtoczenia jabłek
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • 5 g żurawiny do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babka jabłkowo - żurawinowa
Żurawinę posiekać, jabłka po umyciu i obraniu pokroić w kostkę i obtoczyć w dwóch łyżkach maki. Miękką margarynę utrzeć z obydwoma cukrami. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku a potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Do ciasta przełożyć pokrojone jabłka i żurawinę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę piec 50 -55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babkę wystudzić, polać przygotowanym lukrem i i udekorować posiekaną żurawiną.
Babka jabłkowo - żurawinowa
Etap 1utrzec margarynę z cukrem potem dodac jajka i mąkę
Babka jabłkowo - żurawinowa
Etap 2dodać jabłka i zurawinę i wymieszać
Babka jabłkowo - żurawinowa
Etap 3przełożyć ciasto do foremki i upiec
Babka jabłkowo - żurawinowa
Etap 4wystudzoną babkę polać lukrem i posypać żurawiną