Gabi99

Gabi99

Kucharz
[Przepisów: 10]

Babka jogurtowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna babka jogurtowa ,polecam na święta

Babka jogurtowa

Składniki:

Babka jogurtowa

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie waniliowe- 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa

Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować Ja dodatkowo ozdobiłam różami marcepanowymi.