cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta, mięciutka i delikatna wielkanocna babka.

Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami

 

  • foremka o średnicy ok.20 cm / u mnie 2 mniejsze

 

 

  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 ml oleju roślinnego
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek
  • szczypta szafranu/ w proszku/
  • skórka starta z pomarańczy
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • szczypta soli
  • na polewę:
  • 1 szklanka cukru pudru/ok. 200 ml/
  • 1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • oraz: rodzynki i skórka kandyzowana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
/składniki o jednakowej temperaturze/ -Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C -Foremkę nasmarować dokładnie tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. -Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem i olejem. -Mąkę połączyć z cukrem, dodać sól, proszek do pieczenia i szafran. -Masę jajeczna połączyć z sypkimi składnikami, dodać likier, skórkę pomarańczową i rodzynki obtoczone w niewielkiej ilości mąki. -Ciasto przelać do przygotowanej foremki. -Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.40 min. /mniejsze krócej/ -Upieczona babkę pozostawić do przestudzenia i wyjąć z foremki. -Zimne ciasto ozdobić polewą jogurtową. Polewa /lukier/ jogurtowa: -Cukier puder wsypać do szklanej miseczki i ucierając dodawać stopniowo jogurt , aż do otrzymania gładkiej konsystencji lukru.
Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
Babkę przygotowałam prostą metodą stosowaną przy muffinkach.
Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
Przygotowane ciasto wlac do foremki i upiec babkę.
Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
Ostudzona babkę poać lukrem jogurtowym oraz ozdobić rodzynkami i skórka pomarańczową.
Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
Babkę pokroić po całkowitym przestudzeniu.