zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka kakaowa garnkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Poszłam za ciosem i tak jak chleb upiekłam babkę w garnku ceramicznym. Oj będzie częściej wykorzystywany on do wypieków.

Babka kakaowa garnkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kakaowa garnkowa

 

  • 3 łyżki kakao rozpuszczalnego
  • 2 łyżki mleka kakaowego ( zagęszczonego z tubki )
  • 4 jajka ( M )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
  • 1/2 szk cukru
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/3 szk mleka
  • 250 g margaryny do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa garnkowa
Miękką margarynę utrzyj w misce razem z obydwoma cukrami. Potem dodawaj po jednym jajku i nadal ucieraj. Czasami mas może wyglądać jak zważona ale to nie przeszkadza. Następnie do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przez sitko i wymieszaj masę. Na koniec doda mleko zagęszczone i mleko zwykłe, wymieszaj masę i przełóż ją do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego margaryna i wysypanego mąką. Babkę piecz przez około godzinę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu babkę wyłóż na talerz i posyp cukrem pudrem ( możesz zrobić lukier ).
Babka kakaowa garnkowa
Etap 1 Do masy jajeczno margarynowej przesiej suche składniki
Babka kakaowa garnkowa
Etap 2 Potem wlej mleko i dodaj mleko zagęszczone
Babka kakaowa garnkowa
Etap 3 Gotową masę przełóż do garnka ceramicznego
Babka kakaowa garnkowa
Etap 4 Upiecz babkę i po wyjęciu posyp cukrem pudrem