Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne ciasto o smaku i zapachu topiącego się karmelu zachwyci nawet tych, co za słodkościami nie przepadają. Polecam do popołudniowej kawki!

Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami

Składniki:

Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami

 

  • masa toffi z puszki - 350 g

 

 

  • budyń waniliowy - 80 g

 

 

 

  • cukier - 2 łyżki

 

 

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

 

  • czekolada na polewę - 100 g

 

Sposób przygotowania:

Babka karmelowa z czekoladą i prażonymi orzeszkami
Masło roztapiamy , studzimy. Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski. Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru , pod koniec dodając cukier. Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu. Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C. Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego! UWAGA! Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne nacięcie wzdłuż.