mała czarna

mała czarna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Babka kawowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dla lubiących kawowy smak-tak jak ja:)

Babka kawowa

Składniki:

Babka kawowa

 

  • 60 dag maki
  • 30 dag cukru
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • aromat rumowy
  • łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Babka kawowa
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,rozprowadzić kawą rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka,wlać olejek zapachowy,a następnie mieszając,dodawać resztę mleka i przesianą,wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką.Gdy ciasto będzie jednolite,przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy do pieczenia babek.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 -50 minut.Ostudzoną babkę ozdobić dowolną polewą-najlepiej czekoladową:)

Tagi:

kawa tarta mak