Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Babka kawowa z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka jest wspaniałym wykorzystaniem pozostałych białek z wypieków. Posmakuje też każdemu miłośnikowi kawy.

Babka kawowa z białek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kawowa z białek

 

  • 7 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżki kawy mielonej

Sposób przygotowania:

Babka kawowa z białek
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić , dodać cukier , mąkę z proszkiem. Wlać olej i wodę. Ciasto podzielić na 2 części i do jednej dodać 2 łyżki mąki i wymieszać a do drugiej dodać kawę i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać bułkę tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać najpierw jasne ciasto a na nie ciasto z kawą. Piec 40 minut w temp 180 stopni. 
Babka kawowa z białek
Białka ubić na sztywno i dodawać po łyżce cukru
Babka kawowa z białek
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem
Babka kawowa z białek
Wlać olej i wodę. Ciasto podzielić na 2 części i do jednej dodać 2 łyżki mąki i wymieszać a do drugiej dodać kawę i wymieszać.
Babka kawowa z białek
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać bułkę tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać najpierw jasne ciasto a na nie ciasto z kawą. Piec 40 minut w temp 180 stopni,.

Tagi:

kawa