Ewcia27

Ewcia27

Kucharz
[Przepisów: 6]

Babka Kingi (parzona na oleju)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

S U P E R łatwa babka, która zawsze wychodzi. Podaję przepis podstawowy, można dodać sok cytrynowy,kakao, mielone orzechy, owoce itp.

Babka Kingi (parzona na oleju)

Składniki:

Babka Kingi (parzona na oleju)

 

  • 4 całe jajka
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek stołowych oleju (delikatnego)
  • 6 łyżek stołowych gorącej wody
  • 1 cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Babka Kingi (parzona na oleju)
Jajka z cukrem zmiksować na gładką masę. Dodawać stopniowo przesianą mąkę oraz cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać stopniowo olej , a po całkowitym połączeniu - wodę. Przygotowane ciasto wylać do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Włożyć do lekko ogrzanego piekarnika, piec w temp. ok. 160 -170 stopni C około 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy całość się upiekła. Lekko ostudzić. Po wyjęciu z formy można dowolnie dekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Ta babka zawsze wychodziła mojej Mamie a teraz mnie. Życzę smacznego !

Tagi:

jajko jajka