SUPERPRZEPIS

Babka kokosowa

  • 2
  • mariwanna
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Babka kokosowa Więcej zdjęć (7)

Bardzo kokosowa babka. Ciasto nie należy do lekkich, jest raczej wilgotne i ciężkie, ale w tym cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni.

Składniki:

Babka kokosowa

 

  • 100g wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 150 ml gęstego mleka kokosowego
  • 3 małe jajka
  • pół dojrzałego banana
  • sok z cytryny
  • olej i bułka do posmarowania i wysypania formy
  • polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa
Zmiksowałam mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier.

Wiórki koksowe zmieliłam w młynku, żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek wymieszałam, wsypałam do mokrych składników, zmiksowałam.

Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarowałam olejem, wysypałam bułką tartą.

Ciasto przelałam do formy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.

Upieczoną babkę studziłam kilka minut w formie, następnie wyjęłam i położyłam na kratce przykrytą ściereczką.

Po ostudzeniu polałam polewą i posypałam wiórkami.

Smacznego!
Babka kokosowa
Zmiksowałam mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier.
Babka kokosowa
Wiórki koksowe zmieliłam w młynku, żeby były drobniejsze.
Babka kokosowa
Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarowałam olejem, wysypałam bułką tartą.
Babka kokosowa
suche i mokre składniki zmiksowałam na jednolite ciasto
Babka kokosowa
Ciasto przelałam do formy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam 45-50 minut
Babka kokosowa