Babka kokosowa bezglutenowa

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Babka kokosowa bezglutenowa

Bezglutenowa babka kokosowa sprawi, że również osoby z nietolerancja glutenu będą mogły cieszyć się smakiem ciasta.

Składniki:

Babka kokosowa bezglutenowa

Ciasto

  • po 10 dag ziemniaczanej i kukurydzianej mąki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 4 białka

Lukier

  • 15 dag cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa bezglutenowa
1. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i bezglutenowy proszek do pieczenia.

2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i ciągle ubijając, dodaj żółtka. Do masy jajecznej wlej olej i delikatnie wymieszaj. Ciągle ubijając dodaj po łyżce mąki z wiórkami i na koniec sok z cytryny.

3. Formę do babki z kominkiem posmaruj masłem i posyp mąką kukurydzianą. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

4. Cukier puder utrzyj, dodając po łyżeczce sok z cytryny i ucieraj, aż lukier będzie miał konsystencję śmietanki i będzie gładki, i lśniący. Lukrem polej wystudzoną babkę.