jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babka kolorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka kolorowa czyli ucierane ciasto zabarwione kisielami i kakao oblane mleczną czekoladą:)

Babka kolorowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka kolorowa

 

  • CIASTO
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel żółty lub zielony (ewentualnie barwnik)
  • 1 kisiel czerwony (ewentualnie barwnik)
  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • DODATKI
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Babka kolorowa
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek, a potem miękką margarynę ucierać z cukrem kryształem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać olej, śmietanę i nadal ucierać. Na koniec wmieszać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do utartej już masy, delikatnie mieszając.
Ciasto podzielić na trzy równe części, do jednej dodać kisiel żółty, do drugiej, kisiel czerwony, a do trzeciej kakao.
Ciasto wykładać do średniej formy babkowej w dowolnej kolejności.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka, a potem odstawić do ostygnięcia.
Ze składników na polewę, czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem i polać nią ciasto.
Udekorować kolorową posypką.
Babka kolorowa
Babka kolorowa