Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Babka kolorowy tulipan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna kolorowa babka - przepis zaczerpnięty z przepisów siostry Anastazji..i zmodyfikowany

Babka kolorowy tulipan

Składniki:

Babka kolorowy tulipan

 

  • jajka 6 szt
  • olej 6 łyżek
  • cukier puder 1,5 szklanki
  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kisiel czerwony 1 op
  • mleko 1/4 szklanki
  • wiórka kokosowe 4 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • sok z cytryny z 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Babka kolorowy tulipan
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 4 części: - do I części dodajemy kisiel czerwony, - do II części dodajemy 2 łyżki kawy, - do III części dodajemy 4 łyżki kokosu, - IV część pozostaje bez dodatków. Układamy ciasto łyżką na formę porcjami, na przemian i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. Czasami babkę tą przekładam masą serową: ser biały mielony 70 dag margaryna 3/4 kostki cukier 1,5 szkl jajka 4 szt Składniki do masy serowej mieszamy i smażymy na ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy 1 budyń śmietankowy, rozpuszczony w 1/4 szklanki wody. I wtedy ciasto po upieczeniu przekroić 1 lub 2 razy i przełożyć masą serową

Tagi:

jajko kawa jajka