jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babka królewska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka ucierana z dodatkiem wanilii, kakao i orzechów, oblana polewą karmelową:)

Babka królewska

Składniki:

Babka królewska

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag orzechów włoskich, laskowych lub arachidowych
  • 1 łyżka żółtego barwnika spożywczego

 

  • POLEWA
  • gotowa polewa o smaku krówki

 

Sposób przygotowania:

Babka królewska
Orzechy zmielić w blenderze. Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem, a następnie dodać olej, mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać cukier waniliowy i barwnik, do drugiej zmielone orzechy, a do trzeciej kakao. Kolejno do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej tortownicy lub formy babkowej wykładać po 1 łyżce z każdej masy, aż do wyczerpania ciasta. Babkę piec w temperaturze 180°C około 60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie wykonać polewę według przepisu na opakowaniu i polać nią ciasto. Udekorować orzechami.

Tagi:

ciasto