marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka krucho-drożdżowa z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Babki dzielą się na biszkoptowe,drożdżowe i krucho-drożdżowe. Dziś popróbuję przepis na krucho-drożdżową, jeśli się uda.

Babka krucho-drożdżowa z czekoladą

Składniki:

Babka krucho-drożdżowa z czekoladą

 

  • 2-3 szklanki mąki pszennej,
  • 180 g.margaryny do pieczenia,
  • 7 dag.drożdży,
  • 1/4 szklanki wody letniej,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30%,
  • 10 dag. czekoladowych sopelków lub gwiazdek,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka krucho-drożdżowa z czekoladą
Zrobić zaczyn z drożdży, letniej wody i cukru oraz odstawić miskę z zaczynem w ciepłe miejsce,np. przy zapalonym palniku na kuchence na kwadrans. W tym czasie utrzeć robotem ręcznym niecałą kostkę margaryny i cukru waniliowego,a następnie dodawać po jednym żółtku podczas mieszania, by się masa nie zwarzyła. Po 10-13 min. przerwie dodać mleko lub śmietankę, potem zaczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę pszenną. Robot kuchenny odstawić,a mieszadła obrać z masy łyżką i umyć. Do masy wsypać od- -mierzoną ilość czekoladek i wymieszać łyżką od spodu. Pianę jak się chce, to dodać po uprzednim ubiciu na sztywno. Piekarnik nagrzać do temp.180 st. C, a blachę falistą wysmarować resztą tłuszczu z kostki i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do formy, wygładzając wierzch łyżką oraz wstawić blachę na 45-50 min. Po upieczeniu poczekać, aż przestygnie i dopiero wyjąć blachę z piekarnika. Po półgodzinie obrócić formę do góry nogami i wybić babkę na deskę lub talerz płaski. Kroić i jeść.

Tagi:

jajko tarta jajka