SUPERPRZEPIS

Babka majonezowa

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Babka majonezowa Więcej zdjęć (5)

Babka na majonezie, pyszna, puszysta i wilgotna. Doskonała do wielkanocnego koszyczka. Porcja ciasta wystarczy na 3 małe foremki lub formę z kominkiem o średnicy 28 cm.

Składniki:

Babka majonezowa

 

  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki tortowej
  • niepełna szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 kopiate łyżki majonezu ( u mnie Babuni)
  • szczypta soli do białek
  • 2 łyżki Puchatka

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa
Najpierw ubijam białka z solą, następnie dosypuję partiami cukier, jak są dobrze ubite dodaję po jednym żółtku stale ubijając. Odstawiam mikser i dodaję majonez, delikatnie ale dokładnie mieszam. Mąkę , skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję małymi porcjami, za każdym razem mieszając. Gotowe ciasto wlewam do foremki wysmarowanej i oprószonej bułką tartą. Wierzch posypuję niewielką ilością Puchatka ( kakao granulowane) i mieszam widelcem. Wkładam do nagrzanego do 170 st C piekarnika, i piekę około 45 – 50 minut. Porcja ciasta wystarczy na 3 małe foremki lub formę z kominkiem o średnicy 28 cm.
Babka majonezowa
dla ułatwienia przygotuj potrzebne składniki
Babka majonezowa
Najpierw ubijam białka z solą, następnie dosypuję partiami cukier, jak są dobrze ubite dodaję po jednym żółtku stale ubijając.
Babka majonezowa
Odstawiam mikser i dodaję majonez, delikatnie ale dokładnie mieszam. Mąkę , skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję małymi porcjami,
Babka majonezowa
Gotowe ciasto wlewam do foremki wysmarowanej i oprószonej bułką tartą. Wierzch posypuję niewielką ilością Puchatka ( kakao granulowane)