zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Babka makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka makowa w sam raz na święta

Babka makowa

Składniki:

Babka makowa

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka makowa
Mak sparzyć, i zmielić z orzechami włoskimi. Zmielony mak ucieramy w makutrze z żółtkami, dodajemy masło, i cukier.
Kiedy rozpuścimy cukier i masło, wciąż ucierając dodajemy na przemian mąkę pszenną i ziemniaczaną, na sam koniec ucierania doajemy sodę. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z pozostałą masą. Wszystko dobrze wymieszane przelewamy do formy i pieczemy w 190 C przez godzinę.

Tagi:

jajko jajka mak