edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Babka makowa z bakaliami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Do babki zamiast suchego maku dodajemy gotową masę makową, która sprawia, że ciasto po upieczeniu jest wilgotne. Świątecznie przystrojone idealnie pasuje na wielkanocny stół.

Babka makowa z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka makowa z bakaliami

 

  • CIASTO:
  • 20 dag dobrej margaryny lub masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 6 jajek rozmiar L
  • 3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 650
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 30 dag masy makowej z puszki
  • 5 dag drobnych rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki do bakalii
  • LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz i mąka do formy
  • dowolne ozdoby – u mnie zielona posypka i cukrowe kurczaczki

 

Sposób przygotowania:

Babka makowa z bakaliami
Formę na dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku. Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.

LUKIER: Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wlewając po odrobinie wody utrzeć gęsty lukier. Polać wierzch przestudzonej babki i przybrać ją według uznania.
Babka makowa z bakaliami
Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową.
Babka makowa z bakaliami
Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Babka makowa z bakaliami
Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Babka makowa z bakaliami
Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.