Babka marmurkowa 12

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto dwukolorowe szybkie w przygotowaniu

Babka marmurkowa 12

Składniki:

Babka marmurkowa 12

 

  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek kakao

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa 12
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę Żółtka oddzielić od białek dodać kolejno do masy - starannie ucierając w trakcie ucierania dodawać po trochę przesianej mąki, mleka i cukru waniliowego. Całość utrzeć na jednolitą masę.Białka ubić na sztywno pianę i delikatnie wmieszać z ciastem . Podłużną formę keksową smarujemy i obsypujemy bułką tartą - wlewamy połowę ciasta - do reszty dodać kakao wymieszać wlać na wierzch lekko - zamieszaćWstawić do nagrzanego piekarnika piec 40 minut w temp 180. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone po 40 minutach.

Tagi:

jajko jajka