joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Babka mięsna z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świetna i smaczna propozycja na rodzinny świąteczny obiad.

Babka mięsna z żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka mięsna z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Babka mięsna z żurawiną
Do miski przełożyć mięso. Wątróbkę umyć, osuszyć i oczyścić, zmielić. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Czosnek zmiażdżyć. Wszystkie składniki na babkę dodać do miski z mięsem, dokładnie wyrobić ręką gładka masę. Formę posmarować masłem i posypać bułka tartą. Przełożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy na talerz i udekorować żurawiną. Można podawać na gorąco do obiadu lub na zimno.
Babka mięsna z żurawiną
Forme posmarować masłem i oprószyć bułką tarta