Babka miodowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Miód wraz z tłuszczem, cukrem i mlekiem rozpuścić w garnku, stale mieszając.

Babka miodowa

Składniki:

Babka miodowa

 

Sposób przygotowania:

Babka miodowa
Miód wraz z tłuszczem, cukrem i mlekiem rozpuścić w garnku, stale mieszając. Ostudzoną masę utrzeć z jajami (dodawać je po jednym). Następnie wlać rum i wsypać przyprawy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i orzechami, wsypać do masy miodowej i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę i obtoczone w mące owoce. Foremkę natrzeć tłuszczem i posypać tartą bulką. Wyłożyć ciasto do foremki i piec około 70 min w średnio nagrzanym piekarniku. Po 30 min pieczenia przy kryć pergaminem. Upieczoną gorącą babkę posypać cukrem pudrem. 100 g - 360 kcal.

Tagi:

śliwki