marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka miodowa z sezamem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babki mogą być na cieście krucho-drożdżowym,puchowe lub biszkoptowe,a do tego przeróżne dodatki jak likiery,bakalie i właśnie miody.

Babka miodowa z sezamem i bakaliami

Składniki:

Babka miodowa z sezamem i bakaliami

 

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 120 g. margaryny do pieczenia"Palma",
  • 5 jaj,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 %,
  • 6 pełnych łyżek miodu płynnego,
  • 30 dag. płatków migdałowych,
  • 15 dag.rodzynek,
  • 3 pełne łyżki sezamu białego,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta do wysypania.

 

Sposób przygotowania:

Babka miodowa z sezamem i bakaliami
Niecałą kostkę margaryny utrzeć z cukrem mikserem ręcznym, bo szybciej i sprawniej pójdzie niż pałką. Jajka dodawać stopniowo po jednym, następnie śmietankę, miód i sezam dalej miksując. Potem zrobić przerwę i odmierzyć osobno obie mąki oraz przesiać do misy z masą, dodając trochę sody lub proszku do pieczenia. Rodzynki opłukać, odsączyć na sitku i dodać wraz płatkami migdałowymi. Wymieszać całość tym razem łopatką kuchenną gumową dokładnie. Blachę falistą z kominkiem natłuścić i wysypać bułką tartą, a potem wyłożyć łyżką ciasto na dno blachy. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i do gorącego wstawić blachę z ciastem na 45-50 min. Pilnować czasu pieczenia, a przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik wsadzić w ciasto patyk, sprawdzając, czy jest upieczone. Jak patyk będzie suchy, znaczy to, że się upiekło. Wyłączyć piekarnik i odwietrzyć, babkę wyjąć i po ostudzeniu wybić z formy na deskę lub talerz płaski. Pokroić i podawać do kawy lub herbatki. 

Tagi:

tarta