Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Babka mocno czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Prosta i bardzo czekoladowa babka idealna do filiżanki kawy nie tylko w nadchodzące święta Wielkanocne.

Babka mocno czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka mocno czekoladowa

 

  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nalewki orzechowej (lub np. rumu )
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babka mocno czekoladowa
Czekoladę siekamy i odkładamy do miseczki.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.

Kiedy masło połączy się z cukrem dodajemy do niego (cały czas miksując ) żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao - mieszamy. Do masy dodajemy alkohol i posiekaną czekoladę - mieszamy ponownie.

Do ciasta dodajemy pianę ubitą z białek (delikatnie aby piana nie opadła, najlepiej drewnianą łyżką ). Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Babka mocno czekoladowa
Czekolady siekamy na drobne kawałki, przekładamy na miseczkę
Babka mocno czekoladowa
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy zółtka
Babka mocno czekoladowa
Do masy maślanej dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, potem pianę z białek i posiekaną czekoladę
Babka mocno czekoladowa
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki i pieczemy godzinę w 180 stopniach

Tagi:

babki ciasta