gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babka na białkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 2/5 głosów: 6

Tak naprawdę to dawno nie piekłam babki ale miałam nadmiar białek zamrożonych i postanowiłam upiec babkę może nie wyszła tak duża ale za to była pyszna.

Babka na białkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka na białkach

 

  • białka 7 szt
  • cukier 1/2 szt
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • olej 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczka
  • kakao 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • cukier waniliowy 1 szt
  • woda gazowana 4 łyżki

 

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Babka na białkach
Do tej babki można wykorzystać nadmiar białek. 

Schłodzone białka wlewamy do miski dodajemy szczyptę soli ubijamy je mikserem.

Do trochę ubitej piany z białek zaczynamy powoli dosypywać cukier i cukier waniliowy ale cały czas ubijamy mikserem.

Ubijamy aż cukier się rozpuści a beza będzie puszysta.

Gdy beza będzie już ubita wlewamy po trochę wody i oleju tak na przemian miksujemy już na niższych obrotach miksera.

Do tak powstałej masy wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia mieszamy mikserem na niskich obrotach ale ja wolę wymieszać ręcznie.

Rozpuszczamy masło i smarujemy foremkę na babkę obsypujemy bułką tartą.

Odkładamy do innej miseczki trochę białego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.

Do wysmarowanej foremki dajemy część białej masy na to wykładamy masę kakaową na to wykładamy pozostałą masę lekko wygładzamy górę.

Rozgrzewamy piekarnik 175 st wkładamy foremkę i pieczemy babkę około 50 - 60 minut.

Babkę po upieczeniu studzimy najlepiej na desce drewnianej.

Zimną babkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. 

POLECAM!!
Babka na białkach
Taka biało kakaowa babka to nasza ulubiona
Babka na białkach
Do babki można użyć nawet wcześniej białka zamrożone.

Tagi:

ciasto babka