izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Babka na dwa kolory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babka nie zawiera mleka, jajek oraz margaryny. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Długo pozostaje wilgotne.

Babka na dwa kolory

Składniki:

Babka na dwa kolory

 

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Kakao 1,5 łyżki
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek
  • Woda niegazowana 1,5 szklanki
  • Olejek do ciasta

Sposób przygotowania:

Babka na dwa kolory
Wsypujemy do miski mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Składniki sypkie w misce dokładnie wymieszaj. Do miski z sypkimi składnikami wlewamy oliwę z oliwek, wodę oraz kilka kropel olejku do ciasta o dowolnym zapachu. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Odkładamy połowę powstałego ciasta do osobnej miski i dodajemy do tego kakao. Dokładnie miksujemy, aby kakao się połączyło z ciastem. Do blachy o wymiarach 33x12 cm wyścielonej papierem do pieczenia wlewamy ciemne ciasto. Rozkładamy je równomiernie na dnie blachy. Na wierzch wlewamy jasne ciasto i również wyrównujemy. Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni (lub do suchego patyczka).  

Tagi:

ciasto