Meggi

Meggi

Kucharz
[Przepisów: 6]

Babka na gazie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykła babka ze smakiem.

Babka na gazie

Składniki:

Babka na gazie

 

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka + 1 łyżka coca-coli
  • 3 szklanki mąki (odsypać 2 łyżki)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę amaretto, rumu lub podobnego aromatyzowanego alkoholu
  • 8 kostek startej lub skrojonej w drobną kosteczkę czekolady

Sposób przygotowania:

Babka na gazie
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do powstałej masy dolewamy bardzo powoli olej delikatnie mieszając, gdy ciasto się wyrówna dodajemy stopniowo po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian z coca-colą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na miej więcej 2 równe połowy. Do jednej części dosypujemy 2 odsypane łyżki mąki i łyżkę alkoholu. Do drugiej części dodajemy 2 łyżki kakao, 1 łyżkę coca-coli i czekoladę.
Tortownicę lub blaszkę smarujemy olejem i wysypujemy kaszką manną. Następnie rozlewamy dwukolorowe ciasto naprzemiennie :trochę jasnego ciasta, na to na środek ciemne (tyle, żeby nie zakryć do końca białego ciasta- spod ciemnego muszą wychodzić brzegi jasnego), następnie jasne ciasto, później znowu ciemne i tak na przemian coraz mniejsze ilości ciasta aż do końca. Nic nie wygładzamy, możemy jedynie lekko przechylać blaszką, żeby ciasto się równomiernie wyrównało samo i gotowe.
wkładamy do nagrzanego średnio piekarnika i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Życzę smacznego
Oczywiście zamiast coca-coli można dodać inny napój gazowany. Można też zrezygnować z czekolady i alkoholu, jeśli się nie ma w domu. No i moja rada, ciasto babkowe kręcimy zawsze w jedną stronę.

Tagi:

czekolada