Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Babka na mące ziemniaczanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatna, puszysta babka na mące ziemniaczanej bez tłuszczu i proszku do pieczenia. W wersji na bogato stanowi idealną bazę do przełożenia konfiturą i polewą - chociażby chałwową z kokosem. Polecam!

Babka na mące ziemniaczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka na mące ziemniaczanej

 

 

  • Dodatkowo w wersji na bogato:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 garście wiórków kokosowych
  • marmolada lub ulubiona konfitura do przełożenia

 

Sposób przygotowania:

Babka na mące ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszysty krem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodajemy do żółtkowej masy delikatnie mieszając szpatułką. Całość przekładamy do dwóch dużych foremek na babki wysmarowanych masłem i wysypanych mąką lub do dwóch tortownic o średnicy 24-25 cm. Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wytrząsamy z foremek. Babki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli wybieramy opcję z tortownicą to wystudzone placki przecinamy na pół. Przekładamy je ulubionym dżemem, składamy. Wierzch smarujemy polewą chałwową (chałwę ucieramy z jogurtem) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Babka na mące ziemniaczanej
Etap 1 Babka na mące ziemniaczanej - masę żółtkową łączymy z mąką
Babka na mące ziemniaczanej
Etap 2 Babka na mące ziemniaczanej - dodajemy ubite białka
Babka na mące ziemniaczanej
Etap 3 Babka na mące ziemniaczanej - upieczoną babkę odstawiamy na chwilkę zanim wyciągniemy ją z foremki
Babka na mące ziemniaczanej
Etap 4 Babka na mące ziemniaczanej - gotowe ciasto zdobimy polewą chałwową i kokosem