mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Babka odświętna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, świąteczna babka.

Babka odświętna

Składniki:

Babka odświętna

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki białego cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka odświętna
Na początku oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.W misce żółtka ucieramy z białym cukrem. Powstała masa powinna być gładka i aksamitna.Następnie do niej dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia.Składniki miksujemy na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i aromat waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kisiel cytrynowy w proszku, do drugiej - kisiel truskawkowy w proszku, a do trzeciej - kakao. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wlewamy ciasto kakaowe, następnie ciasto cytrynowe i na wierzch ciasto truskawkowe. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 190 stopni i pieczemy babkę 60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.

Tagi:

jajko jajka